Εργαλείο εύρεσης ελαστικού Dealer Finder
2014
10/01

Ο Gordon χρεώενται με ποινή 1 ώρας

Μετά την εκπληκτική του προσπάθεια να ανεβάσει το HST Gordini στην 3η θέση, ο Robby Gordon έλαβε ποινή 1 ώρας επειδή παρέλειψε ένα σημείο αναφοράς. Τώρα ξεκινά την 6η ειδική διαδρομή από την 19η θέση.


Το Ράλι Ντακάρ επιφύλαξε άλλη μια παγίδα για την ομάδα SPEED Energy. Έχοντας αρχικά πάρει την 3η θέση στην χθεσινή ειδική διαδρομή, η ομάδα έμεινε με ανοικτό το στόμα, βλέποντας να χάνεται η ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο με την χρέωση της ποινής της 1 ώρας. Παρόλο που ο ίδιος ο Gordon είχε αναφέρει την πιθανότητα μιας ποινής όταν τού είχαν πάρει συνέντευξη στο τέλος της ειδικής διαδρομής, παραμένει ένα κτύπημα μετά από μια τόσο καταπληκτική απόδοση.

Το Ράλι Ντακάρ δεν αφορά μόνο την γρήγορη οδήγηση πάνω σε δύσκολο έδαφος. Το πρόσθετο βάρος του καθίσματος του συνεπιβάτη δεν υπάρχει απλά για να σε βοηθήσει κάποιος να βγάλεις το όχημα σκάβοντας την άμμο, εάν κολλήσει. Η πλοήγηση είναι ένα κρίσιμο μέρος του πακέτου και κανείς δεν κέρδισε ποτέ το Ράλι Ντακάρ χωρίς έναν πλοηγό. Φυσικά, ο Gordon έχει έναν πάρα πολύ καλό πλοηγό, τον Kellon Walch, αλλά υπάρχει ένα θέμα με τα σημεία αναφοράς που έχει ξαναυπάρξει ως ζήτημα σε παλαιότερα Ράλι Ντακάρ.

Τα οχήματα πρέπει να περνούν κοντά σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σημεία αναφοράς για να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά το πέρασμά τους. Από κει και πέρα, μπορούν να συνεχίσουν προς το επόμενο σημείο αναφοράς. Στο παρελθόν, αυτά τα ηλεκτρονικά σημεία αναφοράς παρουσίαζαν τεχνικά προβλήματα λειτουργίας και οι οδηγοί αναγκάζονταν να πηγαίνουν μπρος-πίσω για να πυροδοτήσουν το ηλεκτρονικό σήμα. Τελικά, έχοντας χάσει πολύ χρόνο, τα οχήματα συνεχίζουν προς το επόμενο σημείο αναφοράς μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι έχασαν τόσο χρόνο προσπαθώντας να βρουν το σημείο αναφοράς που δήθεν παρέλειψαν, επειδή απλά δεν λειτουργούσε. 

Αυτό απαιτεί κάποια λήψη αποφάσεων και ρίσκων και, καθώς δεν θέλει κανείς να χάνει χρόνο αναζητώντας ένα σημείο αναφοράς που δεν υπάρχει. Από την άλλη, όμως, κανείς δεν θέλει να παραλείψει κάποιο σημείο αναφοράς. Εξαιτίας αυτού, ο κάθε οδηγός με τον πλοηγό του καλούνται να αποφασίσουν πότε να εγκαταλείψουν ένα σημείο αναφοράς και να συνεχίσουν προς το επόμενο, ώστε να μην χάνουν χρόνο. 

Ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση είναι εκείνου του προπορευόμενου οδηγού στην αρχή της ειδικής διαδρομής, Carlos Sainz, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είχε περάσει από ένα σημείο αναφοράς, αλλά δεν χρεώθηκε με ποινή χρόνου. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον πέρασε αρκετά κοντά στο σημείο αναφοράς ώστε να γίνει η ηλεκτρονική καταχώρηση, αλλά το σημείο αναφοράς δεν λειτούργησε σωστά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν λειτούργησε, έχοντας οδηγήσει μπρος και πίσω, ο Sainz τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια να ενεργοποιήσει το σημείο αναφοράς και συνέχισε, όπως ακριβώς έκανε και ο Robby. Δυστυχώς, για τον Gordon, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο με του Sainz.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, επίσης, ότι οι διοργανωτές στήνουν εσκεμμένα "παγίδες" όταν κανονίζουν την διαδρομή, για να μπερδέψουν τους οδηγούς και να βγουν εκτός πορείας.

Στην 5η ειδική διαδρομή πολλοί κορυφαίοι οδηγοί έχασαν το σημείο αναφοράς. Οι πρώην νικητές του Ράλι Ντακάρ, όπως ο Stephane Peterhansel και ο Nasser al-Attiyah, έχασαν και οι δύο το σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης διαδρομής και χρεώθηκαν με ποινή μιας ώρας. Είναι ψυχρολουσία για την ομάδα, αλλά όταν έμπειρα πληρώματα και νικητές του Ράλι Ντακάρ χάνουν κι αυτοί τα σημεία αναφοράς, ξέρεις ότι δεν υστερείς σε κάτι.

Ξεκινώντας από την 19η θέση στην 6η ειδική διαδρομή, ο Gordon θα πιέζει για να ανέβει στο βάθρο. Έχοντας περάσει πολύ χρόνο εκεί σε παλαιότερα Ράλι Ντακάρ, μαζί με 9 εμφανίσεις στο βάθρο του νικητή, το βάθρο τού είναι οικείο. Η σημερινή διαδρομή μετατοπίζεται από άμμο και αμμόλοφους σε βράχια και χωμάτινα ίχνη. Τα ελαστικά Open Country M/T-R tires ίσως δώσουν στον Gordon ένα πλεονέκτημα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς έχουν αποδείξει την αντοχή τους. Αν καταφέρει να προσπέρασει μερικές ομάδες που θα αναγκαστούν να αλλάξουν ελαστικά, τότε το κορυφαί σκαλί του βάθρου θα είναι μια μεγάλη πιθανότητα για εκείνον.

Τελευταίες αναρτήσεις